Jak vybrat rolety do oken?

Chystáte se pořídit nové rolety, ale nevíte, který typ je pro vás ten pravý? Rolety zajišťují nejen stínění, ale také přispívají k celkové estetice interiéru, pomáhají s regulací teploty a v některých případech dokonce chrání vaše soukromí. Abychom vám usnadnili výběr, připravili jsme pro vás tento článek, kde vám poradíme, jak zvolit ty nejlepší rolety do vašich oken.

Rolety do oken

Jaké jsou typy rolet?

Rolety se vyrábějí v několika variantách, které se liší nejen vzhledem, ale také funkcionalitou. Pojďme se podívat na ty nejběžnější:

Látkové rolety: Jedná se o klasický a nejčastější typ. Jsou vyrobeny z různých druhů tkanin, které lze snadno přizpůsobit barvě i stylu vašeho interiéru. Látkové rolety jsou vhodné do jakékoliv místnosti a poskytují dostatečnou ochranu před slunečním světlem.

Den a noc rolety: Speciální typ látkových rolet, který umožňuje lepší regulaci světla díky střídání průhledných a neprůhledných pruhů. Tyto rolety jsou ideální pro obývací pokoje nebo ložnice.

Zatemňovací rolety: Pokud hledáte řešení pro dokonalé zatemnění místnosti, například pro ložnici, jsou zatemňovací rolety tou správnou volbou. Jejich látka nepropustí žádné světlo, takže vám zajistí kvalitní spánek i během dne.

Římské rolety: Luxusnější varianta rolet, která kombinuje praktičnost s elegancí. Římské rolety se hodí především do designově laděných interiérů a jsou dostupné v mnoha materiálech a barvách.

Plisované rolety: Moderní typ rolet, který je složený do harmoniky. Plisované rolety jsou velmi flexibilní a snadno se přizpůsobí atypickým oknům, například oknům se šikminou nebo obloukem.

Materiál

Při výběru materiálu rolet do oken hraje roli nejen estetika, ale i funkčnost a praktičnost. Na trhu jsou dostupné rozmanité materiály, které se hodí do spousty prostředí:

Tkaniny: Látkové rolety jsou oblíbené díky své variabilitě. Můžete si vybrat od lehkých průhledných materiálů až po těžké zatemňovací látky. Tkaniny jsou navíc dostupné v široké škále barev a vzorů, takže si snadno vyberete styl, který bude ladit s vaším interiérem.

Hliník a plast: Rolety z hliníku nebo plastu jsou ideální volbou pro venkovní použití, například na balkony nebo terasy. Mají dlouhou životnost, jsou odolné proti povětrnostním vlivům a poskytují výbornou ochranu před sluncem.

Přírodní materiály: Rolety vyrobené z bambusu nebo dřeva dodají interiéru přírodní vzhled a jsou skvělou volbou pro ekologicky smýšlející zákazníky. Tyto materiály navíc působí velmi útulně a teple.

Rozměry a montáž

Je důležité přesně změřit okno, na které plánujete rolety instalovat. Většina rolet je dostupná v různých standardních velikostech. Naše firma Gress nabízí také možnost výroby rolet na míru. Při měření je třeba rozhodnout, zda chcete roletu montovat do okenního rámu, na stěnu nebo na strop. Každý typ montáže má své výhody:

Montáž do rámu okna: Tento typ montáže umožňuje snadné ovládání oken a zároveň minimalizuje prostor, které rolety zabírají.

Montáž na stěnu: Pokud máte větší okna nebo chcete zakrýt větší plochu, montáž na stěnu je ideální volbou. Tato varianta také opticky zvětšuje prostor.

Montáž na strop: Montáž rolet na strop je vhodná pro vysoké stropy a velké prosklené plochy. Vytváří čistý a minimalistický dojem.

Ovládání

Rolety můžete ovládat různě. Standard je ovládání pomocí pružiny či řetízku, ale když se vám nechce vstávat, doporučujeme moderní elektrický motorek. Rolety vytáhnete, zatáhnete či sklopíte dálkovým ovladačem nebo dokonce chytrým telefonem. Motorové rolety jsou ideální pro velká okna, kde je manuální ovládání nepraktické, nebo pro domácnosti, které využívají chytré technologie.

Design a barevné provedení

Kromě funkčnosti je důležité, aby rolety ladily s designem interiéru. V nabídce Gress naleznete širokou paletu barev, od neutrálních odstínů až po výrazné a syté barvy. Vyberte si barvu, která bude buď kontrastovat s vaším interiérem, nebo naopak splývat s ostatními prvky místnosti.

Výhody venkovních rolet:

  • Efektivně brání přehřívání interiéru
  • Izolační vrstva zabraňuje tepelným únikům
  • Izolují hluk z okolí
  • Ochrana oken před nepříznivými vlivy
  • Ruční i elektrické ovládání

Nejste si jisti, jaký typ rolet do oken je pro vás ten správný? Rádi vám pomůžeme vybrat to nejlepší stínění pro vaše potřeby - budeme vám k dispozici od začátku až do konce procesu a zajistíme samozřejmě i profesionální montáž stínění.

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.


Opište text z obrázku, prosím: