Kdy namontovat okna do novostavby?

Když stavíte nový dům, čeká na vás tisíc a jedna starost. Od těch drobných, jako je výběr klik až po ty velké – třeba montáž oken. Protože zatímco výměna oken v již obydlených domech či bytech se dá provádět téměř kdykoliv během roku, montáž do novostavby vyžaduje pečlivější plánování. V tomto článku vám přiblížíme, jak na to.

Okna v novostavně

Vyberte si okna

Než se pustíte do samotné montáže, je nezbytné vybrat správný typ oken, který bude vyhovovat nejen vašim estetickým požadavkům, ale i praktickým potřebám domu. Dřevěná okna jsou tradiční volbou, která vyniká přirozenou krásou a vynikajícími izolačními vlastnostmi. Na druhou stranu vyžadují pravidelnou údržbu, aby si zachovala svůj vzhled a funkčnost.

Plastová okna jsou dnes nejrozšířenější díky své cenové dostupnosti, snadné údržbě a odolnosti vůči vlhkosti. Jsou ideální pro moderní stavby, kde je kladen důraz na dlouhou životnost bez nutnosti častých oprav.

Hliníková okna představují vrchol v oblasti designu a funkčnosti. Jsou lehká, pevná a odolná vůči povětrnostním vlivům, což je činí ideálními pro stavby s velkými prosklenými plochami. Avšak vyšší pořizovací cena může leckoho odradit.

Kdy je ten správný čas?

Na rozdíl od rekonstrukcí, kde je možné okna vyměnit prakticky kdykoliv, byste montáž oken do novostavby měli dobře naplánovat. V prvé řadě je nutné mít stavbu zastřešenou a až poté přistoupit k montáži. S tím souvisí právě i roční období, kdy začít s osazením. Před zastřešením se totiž do stavby dostalo velké množství vlhkosti, kterou je třeba odvětrat. Pokud byste to neudělali, vystavíte okna i jejich těsnění zbytečnému náporu, který může snížit jejich odolnost a účinnost. Pokud jste tedy zastřešili na podzim, zabedněte otvory a vydržte do jara. IV případě jarního zastřešení, nechce stavbu vyschnout přes léto a osazujte na podzim.

Nespěchejte!

Ve světě staveb platí, že spěchat se nevyplácí. A to dvojnásob platí u montáže oken. Jak jsme zmínili, pokud dům není dostatečně vysušený, mohly by se okenní rámy snadno deformovat a snížit tak funkčnost i životnost oken.

Vlhkost, která by se mohla na rámy přenést, je nebezpečná zejména u dřevěných oken, která jsou na ni nejcitlivější. Plastová a hliníková okna sice nápor vydrží, ale i tak je doporučujeme počkat, až zdivo a omítky dostatečně vyschnou. Chápeme, že touha co nejdříve dokončit dům je silná, ale ani Řím nepostavili za den, takže nespěchejte a počkejte na ideální podmínky.

Montáž oken není jednoduchou záležitostí a je vždy lepší se spolehnout na odborníky, kteří mají s touto činností dlouholeté zkušenosti. U nás v GRESS vám rádi pomůžeme s výběrem i profesionální instalací.

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.


Opište text z obrázku, prosím: