Jak poznat kvalitní plastová okna?

Čeká vás výměna starých oken a nevíte si rady s výběrem nových? Plastová okna jsou dnes již standard, ale rozdíly jsou mezi nimi velké. Existuje několik faktorů, které je třeba zvážit, abyste měli jistotu, že investujete do kvality, která vám bude sloužit dlouhá léta. V tomto článku se na ně podíváme.

 

Kvalitní plastové okno

Profil okna

Profil okna je základem jeho konstrukce. Kvalitní profil zajišťuje nejen stabilitu a pevnost, ale také estetiku a energetickou účinnost. Záleží také na materiálu, počtu komor a hloubce či zkosení pro dobrý odvod vody. Profily jsou často vyrobeny z PVC, které nabízí vynikající izolační vlastnosti a odolnost proti povětrnostním vlivům. Při výběru okenního profilu věnujte pozornost tloušťce stěn a kvalitě materiálu, která ovlivňuje izolační schopnosti a pevnost.

Stavební hloubka

Stavební hloubka okna, často označovaná jako instalační hloubka, je dalším důležitým faktorem. Tento parametr vám říká, jak hluboko bude okno zapuštěno do stavebního otvoru – měřeno z interiéru do exteriéru. Větší stavební hloubka obvykle znamená lepší izolační vlastnosti a větší stabilitu. Standardní hloubky se pohybují od 70 mm do 90 mm, ale pro pasivní domy a energeticky úsporné budovy může být vhodná i větší hloubka. Při výběru stavební hloubky zohledněte typ budovy a její energetické nároky.

Počet komor

Počet komor v profilu okna výrazně ovlivňuje jeho izolační vlastnosti. Komory fungují jako vzduchové bariéry, které brání úniku tepla a průniku chladu. Moderní plastová okna mají obvykle 5 až 7 komor, přičemž vyšší počet komor znamená lepší izolaci. Některé špičkové modely mohou mít i více než 7 komor. Vybírejte okna s dostatečným počtem komor, abyste zajistili optimální energetickou účinnost a snížili náklady na vytápění.

Tepelná izolace a těsnění

Tepelná izolace je jedním z nejdůležitějších parametrů, které určují kvalitu plastových oken. Přispívá k udržení příjemné teploty uvnitř budovy a snižuje energetické ztráty. Kromě kvality profilu a počtu komor je podstatné i těsnění oken. Moderní okna by měla být vybavena vícevrstvým těsněním, které zajišťuje maximální ochranu proti průniku vzduchu a vlhkosti. Dvojité nebo trojité průběžné těsnění výrazně zvyšuje izolační schopnosti oken a prodlouží jejich životnost. Může být navíc doplněno o i těsnění v zasklívací drážce.

Skleněné výplně

Výběr správné skleněné výplně je neméně důležitý jako výběr rámu okna. Dvojskla a trojskla představují hlavní varianty, které se liší svými izolačními vlastnostmi. Dvojskla jsou standardem, který poskytuje dobré izolační schopnosti, ale pro vyšší energetickou účinnost a lepší zvukovou izolaci jsou ideální trojskla. Trojité zasklení má tři skleněné tabule oddělené inertním plynem, což výrazně snižuje tepelné ztráty a zlepšuje celkový komfort. Důležitým ukazatelem je koeficient prostupu tepla celým oknem – Uw. Jeho hodnota by měla být nižší nebo rovna 1,1 W/m2K. Na výběr pak máte z řady izolačních skel a protihlukových a protislunečních výplní, které ještě umocní váš domácí komfort.

Kování

Kování je často přehlíženou, ale velmi důležitou součástí okna. Kvalitní kování zajišťuje plynulý a bezpečný provoz oken díky optimálnímu přítlaku křídla do rámu. Vybírejte proto takové, které je vyrobeno z odolných materiálů a odolá každodennímu používání a povětrnostním vlivům. Moderní okna nabízejí různé typy kování, včetně bezpečnostního – typicky s ocelovým rámem – které poskytuje dodatečnou ochranu proti vloupání. Okenní kování vyžaduje také  pravidelnou údržbu, aby vaše okna dobře fungovala.

Pro kvalitní plastová okna přijďte do GRESS

Pokud hledáte plastová okna, která splňují výše uvedené požadavky, navštivte GRESS. Nabízíme široký výběr plastových oken včetně montáže. S výběrem vám rádi poradíme. Můžeme přijet i k vám a pomoci vám s řešením na míru. Napište nám.

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.


Opište text z obrázku, prosím: